reklam
reklam
DOLAR 32,3320 % 0.15
EURO 35,2162 % 0.07
STERLIN 41,1624 % 0.05
FRANG 36,4181 % 0.13
ALTIN 2.247,02 % 0,16
BITCOIN 2.199.555 -2.11
reklam

 MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN YAYMAN; “50 YIL SONRA KUŞLAR YUVASINA DÖNDÜ”

Yayınlanma Tarihi : Google News
 MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN YAYMAN; “50 YIL SONRA KUŞLAR YUVASINA DÖNDÜ”
reklam

Ak Parti Hatay Milletvekili Doç.Dr.Hüseyin Yayman Reyhanlı Barajının su tutması ve buna bağlı olarak kuşların Amik Ovasına tekrar dönmesi ile ilgili açıklama yaptı.
YAYMAN Yaptığı açıklamada; “Amik Gölünün plansız kurutulmasıyla bölgede çok ciddi doğal tahribat oluşmuştu. Bu kurutulmaya bağlı olarak bölgenin bitki örtüsü ve hayvan türleri önemli ölçüde değişim yaşadı.
Ülkemizin en uzun gövdeli Reyhanlı Barajının su tutmasıyla Amik gölünün göl çanağı 50 yıl sonra yeniden oluştu.
9 ay gibi kısa sürede Kuşlar yuvalarına dönmesi, İlimiz ve doğa adına mükemmel manzaralar oluşturdu.
TÜRKİYE’NİN YENİ KUŞ CENNETİ
Reyhanlı Barajı kısa süre içinde göçmen kuşlar için ideal bir dinlenme, beslenme ve üreme alanı olduğunu belirten YAYMAN; Göç yolları üzerinde bulunan Hatay’ımız göçmen kuşlar için ideal bir sulak alan haline dönüştüğüne vurgu yaptı.
Ayrıca Hatay, ülkemizin ve dünyanın sayılı kul göç rotası üzerinde. Her yıl bahar ve sonbahar aylarında sürüler halinde göçmen kuşları görmek mümkün oluyor. Göçmen kuşların gökyüzündeki dansı eşsiz manzaralar oluşturuyor.
Hatay’ın Amanos Dağları, Amik Ovası ve su tutmaya başlayan Reyhanlı barajı her yıl çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yapmaktadır.
İlkbaharda Afrika’dan gelen, kışı Afrika’da geçiren kuşlar ile üremek ve beslenmek amacıyla yazın kuzeye göç eden kuşların göç sırasında Hatay semalarından geçiyor.
Hatay, göçmen kuşlar için dünyanın en önemli 3 kuş rotası üzerinde bulunuyor.
Yapılan gözlem ve araştırmalarımıza göre Amik Ovasında 129 farklı kuş türü gözlendi. Sayının kısa sürede bu rakamlara ulaşması Amik Ovasına büyük bir umut doğurdu. Önümüzdeki dönemde bu sayının daha da artacağı söyleyebiliriz.
Reyhanlı Baraj Gölü önümüzdeki dönemde Türkiye’nin en önemli kuş cennetlerinden olacak. Özellikle kuş gözlemcileri için foto safari sevenler için mükemmel bir destinasyon olacak.
Dünyanın sayılı göç yolları üzerinde bulunan Hatay’ımız yeni barajların su tutmasıyla göçmen kuşlar için ideal bir havza haline gelecektir. Bununla ilgili de üzerimize düşen bütün çalışmaları yapacağız.” Dedi.

reklam