reklam
reklam
DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
STERLIN 40,6534 % 0.01
FRANG 35,7427 % 0.57
ALTIN 2.393,53 % -0,14
BITCOIN 62.694,01 5.313
reklam

Haydarlar Gölü/Lav Tüpü Mağaraları Doğa Gezisi şenlik havasında geçti

Yayınlanma Tarihi : Google News
Haydarlar Gölü/Lav Tüpü Mağaraları Doğa Gezisi şenlik havasında geçti
reklam
27 Mart Pazar Günü Hatay İlimiz Hassa İlçesi Haydarlar Gölü/Lav Tüpü Mağaralarını tanıtmak dikkat çekmek farkındalık oluşmasını sağlamak adına yapmış olduğumuz Gezi/Gözlem etkinliği 200 doğasevever ve yerel halkın katılımı ile başarılı bir şekilde şenlik havasında tamamlandı.
Gezimize katkı sunan destek sağlayan;
Hatay Milletvekili TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Sayın Hüseyin Yayman’a,
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Lütfü Savaş’a
Hassa Kaymakamı Sayın Ahmet Korkmaz’a
Hassa Belediye Başkanı Sayın Mehmet Karataş’a
HBB Makine İkmal Daire Başkanı Sayın Mehmet Bozkurt’a
DKMP Hatay Şube Müdürü Sayın Cüneyt Çağlar’a
Hassa İlçe Jandarma Komutanlığına
BAYŞAD İl Başkanı Sayın Musa Göçer’e
Hatay Kayı Boyu Yörük Türkmen Derneği Başkanı Sayın Recep Göğebakan’a
Haydarlar Mahallesi Muhtarı Sayın Mustafa Dağlar’a
Kırıkhan Türkü Müzik Eğitim Merkezi Sahibi Sayın Mahmut Ateş’e
Kırıkhan Şehiriçi Taşımacılık Kooperatif Başkanı Sayın Mehmet Ateş’e ve Haydarlar Mahallesi sakinlerine teşekkür ediyoruz.
HASSA İLÇESİ ve KIRIKHAN İLÇELERİ ARASINDAKİ LEÇELİK ALAN ile HAYDARLAR GÖLÜ’NÜN KORUNMASI ve JEOPARK POTANSİYELİ
Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç ve uzman öğretim üyeleri tarafından Hassa doğusundan başlayarak Kırıkhan kuzeybatısına kadar alan kaplayan leçelik alanda ve lav tüpü mağaralarında 7 yıldır sürdürülen çalışmalar neticelerini vermeye başladı. Bu kapsamda Doğa ve Doğal kaynakların korunması için Uluslararası Birlik (IUCN) tarafından kırmızı listesinde hassas (VU) olarak listelenen uzun ayaklı yarasa, Mehely’in Nalburunlu yarasası ve uzun kanatlı yarasa türleri ile asgari endişe (LC) olarak listelenen Blasius nalburunlu yarasası ile leçelik alanda yayılış gösteren yarasa türlerinin sayısı dört olmuştur.
Hassa’nın doğusundaki Yarımak Tepe’den çıkan lavların soğuyup katılaşarak oluşturduğu leçelik alan, volkanik yapısı ve içerdiği lav tüpü mağaraları, hornitoslar, halat şekilli lav akma oluşumları gibi eşsiz jeomorfolojik ve jeolojik zenginlikler sunmaktadır. Leçelik alanın korunması ve sürdürülebilir nitelikli ekoturizm amacıyla değerlendirilmesi hem yöresel ekonomiye katkı sağlayacak hem de leçelik alan ekosisteminin korunmasını sağlayacaktır. Böylece Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası sözleşmelere göre koruma altında olması gereken yarasa türleri, Çizgili Sırtlan, Kayalık gerbili ve Uzun Kulaklı Çöl Kirpisi gibi Türkiye’de belirli yerlerden yayılışı tespit edilen canlı türlerinin yaşam alanlarının korunması da sağlanacaktır.
Su yaşamsal önemde ve vaz geçilmez bir kaynaktır. Her geçen gün artan nüfus ve kuraklığa bağlı su kaynaklarına daha çok ihtiyacımız olacağı açıktır.
Genelde su sızdırma potansiyeli yüksek olan leçelik alanda yer yer lav akmaları ile oluşan çukurlarda göller meydana gelmiştir. İlimizdeki tescilli sulak alanlardan biri olan Haydarlar Gölü de bu oluşumlardandır. İlkbaharda üzerindeki beyaz çiçeklerle benzersiz manzarası olan göl Hassa Belediyesi ve DSİ çalışmalarıyla artık yazın da susuz kalmayacak ve ekosisteme ve çevre tarımına önemli katkılar yapacaktır.
Leçelik alanın korunması, Amanos dağlarından inen tertemiz suların yeraltına sağlıklı inmesini de sağlayacaktır. Böylece ovada tarım daha temiz sularla yapılabilecektir.
Yöre halkının kışın hayvancılık faaliyetlerini yürüttüğü, yakın çevresinde zengin bağcılık ve zeytincilik faaliyetlerinin yapıldığı bu kıymetli alanın korunması için jeopark ilan edilmesi önem taşımaktadır. Leçelik alanın ulaşım ağına yakınlığı, yerkabuğunun oluşum ve gelişimine yönelik bilgiler barındırması, eğitsel yönü, aktif bir şekilde geleneksel hayvancılık faaliyetlerinin yapılması, ekosistem özellikleri gibi UNESCO tarafından jeopark ilan edilmesi için gerekli koşulları taşımaktadır.
Jeopark ilan edilmesi ile bu jeolojik oluşumun, ekosistemin ve zengin su kaynağının gelecek nesillere aktarılması daha kolay olacaktır.
Dernek olarak tüm resmi kurumlar, halkımız ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile alanın korunmasına katkı sağlamayı, tanıtmayı en önemli misyonunuz olarak gördüğümüzü kamu oyuna saygıyla bildiririz.
Abdullah ÖĞÜNÇ
Hatay Tabiatı Koruma Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
hataytkd@hotmail.com
Bir 4 kişi, ayakta duran insanlar, ağaç ve su kütlesi görseli olabilirBir 13 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilirBir 5 kişi, ayakta duran insanlar, ağaç ve açık hava görseli olabilirBir 4 kişi, ayakta duran insanlar, su kütlesi ve ağaç görseli olabilirBir 11 kişi, ayakta duran insanlar, ağaç ve açık hava görseli olabilirBir 10 kişi ve doğa görseli olabilir
reklam