reklam
reklam
DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
STERLIN 40,6534 % 0.01
FRANG 35,7427 % 0.57
ALTIN 2.393,53 % -0,14
BITCOIN 62.940,68 6.448
reklam

HATAY GENELİNDE ORMANLIK ALANLARA GİRİŞLER YASAKLANDI

Yayınlanma Tarihi : Google News
HATAY  GENELİNDE ORMANLIK ALANLARA GİRİŞLER YASAKLANDI
reklam

Hatay Valiliği, mevsim koşulları göz önünde bulundurularak yangın riski dolayısıyla il genelindeki tüm orman alanlarına girişleri 10 Temmuz – 31 Ekim 2023 tarihleri arasında yasakladı.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Orman Bölge Müdürlüğü’nün ‘Orman Yangınlarının Önlenmesi’ konulu yazısına istinaden; önümüzdeki günlerde meteorolojik veriler incelendiğinde hava sıcaklıklarının artması, nem oranının düşmesi ve rüzgar hızının yüksek olacağının beklenmesi nedeniyle il genelinde orman yangınlarının artabileceği değerlendirildiğinden, milli servetimiz olan ormanları yangına karşı korumak amacıyla tedbirler alındığını söyledi.

Vali Masatlı, alınan tedbirler ile ilgili kurum ve kuruluşlara düşen görevleri maddeler halinde şöyle sıraladı:

“1 – Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74’üncü maddesi ve 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9 ve 66’ncı maddeleri uyarınca 29 Mayıs 2023 tarihinde toplanan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu’nun kararı uyarınca Hatay il sınırları içerisindeki ormanlık alana girişler 10 Temmuz 2023-31 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklanmıştır.

2- Hatay ili sınırları içerisindeki tüm ormanlık sahalara yetkililerden başkasının girmesi kesinlikle yasaktır.

3- Hatay İli ormanları çevresinde  ve içinden geçen yollarda orman kenarında piknik amaçlı mola vermek, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaklanmıştır.

4-Orman Kanunun 31. Ve 32. Maddeleri kapsamında olan köyler/mahalleler balta olmak üzere orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ, bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır.

5-Orman alanı civarındaki tesisler ve sanayi kuruluşları orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeni ile oluşabilecek yangın riskine karşı önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır.

6- Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar TEDAŞ ve TEİAŞ hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölümlerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır.

7-Tüm belediyelerimiz ve il özel idarelerimiz orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çerçevesinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makineleri(dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracaklardır.

8-Valiliğimiz ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacaklardır.

9-Ormanlık sahalarda sürek avı yapılması, orman içi ve kenarında bulunan tesisler, çadırlı kamp alanları, piknik alanları, düğün ve eğlence organizasyonlarında havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılması yasaktır. Vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan piknik alanlarında gerekli önlemleri alarak yararlanabileceklerdir. Mesire alanlarında bulunan ocaklar dışında ateş yakılması yasaktır.

10-Gerekli hallerde Valiliğimizin emriyle tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak yangına karşı etkili müdahale edilmesi saplanacaktır.

11-Bu karar Hatay ili sınırları içerisindeki tüm ormanlık alanlarda uygulanır.

Yukarıda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacaktır.”

reklam