reklam
reklam
DOLAR 32,3256 % 0.22
EURO 35,1131 % -0.07
STERLIN 41,0088 % -0.03
FRANG 35,8339 % 0.34
ALTIN 2.300,19 % 0,99
BITCOIN 2.305.512 1.775
reklam

Üstün zekalı çocuk nasıl anlaşılır?

Çocuğunuzun üstün zekalı olduğunu nasıl anlarsınız? Hangi davranışları sergilediği takdirde çocuklara üstün zekalı deniyor? Bir çocuğun üstün zekalı olmasının belirtileri neler?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Üstün zekalı çocuk nasıl anlaşılır?
reklam

Çocuğunuzun üstün zekalı olup olmadığını nasıl anlarsınız?   Her anne baba çocuğunu dikkatle inceleyip ondaki farklılıkları yakalamak ister. Bunun temelinde kendi için özel olan çocuğunun herkes için de özel olması arzusu yatar. Ama bu, bazı çocukların diğerlerinden özel olmadığı anlamına gelmez. Üstün zekalı çocuklarda sıkça görülen bazı belirtiler vardır ama bu belirtileri çocuğunuzun üstün yetenekleri ile karıştırmamak gerekmektedir.

Çocuğunuzun üstün zekalı olup olmadığını anlamanın en iyi yolu çocuğunuzu iyi gözlemlemenizdir. Üstün zekalı bebekler, diğer bebeklere oranla belli bir dönüm noktaları ile karşılaşmaya eğilimlidirler. Örneğin bebeklik çağlarında diğer bebeklere oranla daha erken yaşta emekleyebilir, yürüyebilir ve hatta konuşmaya başlayabilir. 

Üstün zekâlıl çocukların tepkileri:

 Artistik becerilerini ya da sayılarla arasını takip edin. Gerektiğinden daha fazla realist resimler çiziyor ya da basit matematik işlemlerini kafasında yapabiliyorsa çocuğunuzun biraz farklı olduğunu düşünebilirsiniz.

Konuşma ve yabancı dil konusunda hızlı bir gelişim kaydedebilir. Kelime haznesi çok çabuk genişler.

Gerçi üç yaş, çocukların çok soru sormaya başladığı bir dönemdir ama özel çocukların soruları asla bitmez.

Hiperaktif değil, ama son derece hareketli çocuklardır. Aradaki fark da şurada: Hiperaktif olan çocuklar çok hareketlidir ama konsantrasyon zorluğu çeker. Ama bu çocuklar çok hareketli olsalar bile uzun süreli dikkat bütünlüğü sağlayabilir.

Geniş, karışık ama çarpıcı hayal güçleri vardır. Ve bu özellikleri sayesinde çevrelerinde kendileri gibi çocukları bulur, onlarla diğerlerine nazaran daha yakın olurlar.

Kitap, televizyon ya da filmlerden öğrendikleri bilgileri unutmazlar, aksine her zaman hatırlar ve bu bilgileri kullanırlar. Hatta siz, üstün zekâlı çocuğunuzun bu bilgiyi nereden, nasıl edindiğini bilmezsiniz bile.

Hafızaları Güçlüdür; bebeğiniz üstün zekalı ise, olağanüstü bir hafızaya sahiptir. Gizlenen bir oyuncağın nerede olduğunu hatırlayabildiği gibi, mutfağın yemek yenen bir yer olduğunu anlar ve zamanları, yerleri diğer bebeklere oranla daha iyi hatırlar. 

Uzun Süre Odaklanırlar; genellikle yeni yürümeye başlayan bebekler ilgilerini çeken pek çok şeye kısa süre sonra ilgilerini kaybedebilir ve siz bir hikayeye başladığınızda bir süre sonra ilgisi dağılabilir. Fakat bebeğiniz üstün zekalı ise, ilgisini hiç kaybetmeden tüm hikayeyi dinleyebilmektedir.

Sanatçı Ruhludurlar ya da Sayılarla Araları İyidir; bebeğiniz/çocuğunuz iyi çiziyor ya da sayıları toplayıp çıkarabiliyorsa, üstün zekalı olması yüksek ihtimaller arasında yer alır.

reklam