reklam
reklam
DOLAR 32,5900 % 0.34
EURO 34,8687 % 0.36
STERLIN 40,6316 % 0.06
FRANG 35,8626 % 0.71
ALTIN 2.507,65 % 0,93
BITCOIN 2.125.544 1.805
reklam

BAŞKAN YAVUZ; İSTİKLAL MARŞIMIZ TÜRK MİLLETİNİN HÜRRİYET VE İSTİKLAL RUHUDUR.!

Yayınlanma Tarihi : Google News
BAŞKAN YAVUZ; İSTİKLAL MARŞIMIZ TÜRK MİLLETİNİN HÜRRİYET VE İSTİKLAL RUHUDUR.!
reklam

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ, İstiklal Marşımızın kabulünün 99.yılı münasebetiyle kutlama mesajı yayınladı. YAVUZ Mesajında; “İstiklal Marşımız bayrak gibi Türkiye Cumhuriyetinin Milli Marşı ve Bağımsızlık sembolü olup 12 Mart 1921 birinci TBMM tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Türk Milleti için bir bağımsızlık beyannamesi olan, İstiklal Marşımız, ülkemizin beka mücadele süresinde sahip çıkmamız gereken ruh, birlik ve beraberliğimizden gelen gücümüzü bugüne taşıyan çok önemli bir metindir.

Dünya tarihinde aralıksız, kesintisiz hürriyet ve istiklalini muhafaza ve müdafaa etmiş bir millet vardır. O’ da Türk Milletidir. Kahramanlarımız hürriyetini kaybedeceğini anlayınca nefsini ateşe vermiş ve küllerini bile düşmana teslim etmemiştir. İstiklal Marşımızın, Anadolu’da tüten son ocağa, alınan son nefese, istiklal elde edilince ve hürriyet kazanılıncaya kadar mücadele azminin ifadesi ve Türk Milletinin, vatanına ve hürriyetine göz dikenlerle mücadele kararlığının ilanıdır.

İstiklal Marşımızın anlamını iyi kavrayabilmek için, Mehmet Akif ‘i iyi bilmek, O’nun bütün yönleriyle benimsediği milli mücadele ruhunu kavramak, O ruhu bütün kalbi duygularla hissetmek gerekir.
Mehmet Akif Milli Mücadele yıllarında cephenin en ileri hatlarına kadar, istiklal yolundaki faaliyet ve konuşmaları yakından yaşayarak halk ruhunu, Milli Marşla ebedileştirerek Kuva-yi Milliye ruhunu yaşamış ve yaşatmış, Türk Milletinin ne için savaştığını ne nelere inandığını apaçık ifade etmiştir. Bunlar; Millet, Hürriyet, Din, İstiklal gibi uğruna can verilebilecek mukaddes değerlerdir.

İstiklal marşımız; Gerek söz, gerekse şiir kalitesi tarafından milli marşların hiç biri ile ölçülemeyecek kadar üstün ve zengin manalı bir şiirdir. Türk milletinin duygu ve inançlarına en iyi bir şekilde tercüman olmuş, Türk milletinin ruhunda sözle örülmüş bağımsızlık marşıdır.

İstiklal marşı, şanlı bir mazisi olan, üç kıtaya hükmeden Türk milletinin bayrağının ve vatanının ebediyen yaşayacağını müjdelemiş, milli karakterimizi, ruhumuzu, imanımızı, karakterimizi, milli mücadele günlerinin heyecanını içinde taşıyan, o günleri ve o günleri yaşayanların duygularını nesilden nesille aktaracak olan emsalsiz bir abidedir. Bayrağımız ve istiklal marşımız milletimizi, tek fikir, tek amaç etrafında birleştiren milli değerlerimizin en başta gelenidir.
İstiklal Marşımı, Türk Kurtuluş savaşının başlarında, istiklal harbinin milli bir ruh içerisinde kazanılmasını sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı 1921 yılına yarışma düzenlemiş olup, bu yarışmaya 724 şiir katılmıştır. Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ankara ‘da ki Tacettin Dergâhında yazdığı ve istiklal harbini veren Türk Ordusuna hitap ettiği şiir 12 Mart 1921 yılında büyük coşku ve sevinç ile ayakta alkışlarla kabul edilmiş olup, şiiri ilk okuyan kişi ise döneminin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi TANRIÖVER olmuştur.
Mehmet Akif İstiklal Marşını Türk Ordusuna armağan ederek, şiirlerini toplamış olduğu Safahat adlı eserine koymamıştır. İstiklal Marşımızın manası ve taşıdığı tarihi değeri bakımından büyük Türk Milletini ebediyen ayakta tutacak kadar derin ve büyük önemi vardır.
Mehmet Akif İstiklal Marşı mısralarını milli mücadelemizin gerçek anlamı ve ruh yapısını ordumuzla birlikte cephede bizzat yaşayarak yazıyordu.
Türk Milletine Sesleniyor;
“Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.” diyerek Türk Milletine seslenen Mehmet Akif “Allah Türk Milletine bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” dedi.
Mehmet Akif bu şiirinde yok ve yoksulluk içinde de olsa Kurtuluş Savaşımızın kazanılacağına inancını, Türk askerlerinin yürekliliğine, özverisine güvenini, Türk Milletin bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir.
Şiirin tamamı dörtlükler halinde 10 kıta olarak yazılmış olup 41 mısradır, son dörtlük beş mısradır. Milletimizin ruh haline tercüman olup istiklal ve istikbale inancımızı mısralarla ifade eden milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u İstiklal Mücadelesi Kahramanlarını ve, tüm şehitlerimizi milli mücadele kahramanlarımızı, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, milletçe, minnetle, rahmetle ve saygıyla anıyoruz, mekanları cennet, ,ruhları şad olsun.” Dedi.


reklam