İYİ Parti Hatay Milletvekili Aday Adayı Av. Serhat TABANCA 6 Şubatta yaşanan deprem sonrasında Hatay’ın yeniden ayağa kalkıp canlanması için somut olarak yapılması gerekenlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Av. Serhat TABANCA açıklamasında “ Aziz Milletim, değerli Hataylı hemşerilerim. Öncelikle bir kez daha yaşanan acı felakette hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve aziz milletimize başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Yaralı kardeşlerimize Allahtan acil şifalar diliyorum. Rabbim bir daha ülkemize, milletimize böyle acı felaketler yaşatmasın.
Değerli hemşerilerim. Yedi defa yıkılıp yeniden ayağa kalkmış olan Medeniyetler beşiği Hatay’ımızı el birliği ile yeniden daha güzel bir şekilde inşa ederek ayağa kalkacağımızdan hiç şüphem yoktur. Bu manada hiçbir siyasi ikbal peşinde olmadan depremin ilk dakikalarından itibaren halkımızın yanında olup yaralarımızı sarıp acılarımızı paylaştık. Temel gıda ihtiyaçları başta olmak üzere çadır, konteynır, kıyafeti sağlık hizmetleri vb. gibi vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarını karşıladık. Bu çalışmalarımız bundan sonrada aynı tempoyla devam edecektir. Bu manada İstanbul Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere deprem bölgelerimize özel hassasiyet gösterip özel çalışma projeleri hayata sunan İYİ Parti Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’e şahsım ve Hataylı hemşerilerim adına teşekkür ederim.
Artık Hatay’ımızın çiftçisi, esnafı, iş adamları ve Ülke dinamitlerini ayakta tutan bütün STK, kurum ve kuruluşları ile somut ve gerçekçi adımların atılması gerekmektedir. Bunlardan bazılarını sıralayacak olur isek`,
“DEPREMDE ZARAR GÖREN İŞLETMELERE”
1) MEVCUT VERGİ BORÇLARININ FAİZSİZ OLARAK 1 YIL VADE TARİHLERİNİN UZATILMASI KURUMLAR VERGİSİ GELİR VERGİSİ YÖNÜNDE MUAF TUTULMASI.
2) İş yeri yıkılan muhasebecilerin mükellefleri ve iş yeri zarar gören işletmelerin YASAL DEFTER mali sorumluluktan imtina edilmeleri.
3) BEYANNAME SÜRELERİNİN EN AZ 3-6 Ay Uzatılması
4) İŞYERİ VE MALLARI ZARAR GÖREN İŞLETMELERE 1 YIL ÖDEMESİZ 5 YIL ÖDEMELİ FAİZSİZ KREDİ
5) ŞAHIS İŞLETMELERE 100 bin, Şirketlere geçmiş yıl bilançolarına göre 200 TL ila 500 bin TL arası karşılıksız destek verilmesi.
6) Şirket merkezini başka adreslere taşıyacak olanların her türlü resmi giderden vergi ve damga vergilerinden muaf tutulmaları taşınmaları ile ilgili taşınma masrafı OFİS ve İşyeri kira desteği verilmeli
7) Kosgeb ten karşılıksız üretim desteği ve faizsiz Kgf kredisi devreye alınmalı.
8) Halkbank kobi kredileri Esnaf kefaleti kooperatifi faizsiz ötelenmeli.
9] Küçük işletmelerin borçlarının tamamen silinmesi gerekir.
10] Köylümüzün önü biran önce açılmalı
11] Tarım alanları öncelik olmalı ve çiftçilerimize gübre, mazot, yem hatta enerji destekleri miktarları arttırılarak devam etmeli.
12] Çiftçilerimizin borçları tamamen silinmeli. Erteleme çözüm olmaz çünkü 3 ya da 6 ay sonra çiftçimiz borçlarını üretim yapmakta zorlanacakları için ödeme imkânı bulamayabilir.
13] Hayvancılıkla uğraşıp hayvanları telef olan vatandaşlarımıza büyükbaş ve küçükbaş hayvan destekleri arttırılarak devam etmeli. Ayrıca üretilen sütler için mandıra sayılarının arttırılarak süt satışları için gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması ve yem desteğinin verilmesi.
14] Arazi satışı yabancıya yasaklanmalı
15] Yerleşim alanı rant işine dönüşmeden akılcı – bilinçli insanların araştırımı ile kurulmalı.
16] Antakya da merkezi bir noktada başlangıç için konteyner çarşı kurulma çalışmalarının hızlanarak devam etmesi.
17] En önceliğimiz ise insanların bir an önce Hataya geri gelmesini sağlamak için gerekli güvenli ortamın sağlanması için gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması gerekmektedir. [Yaşamsal olanaklar sağlanırsa insanımız Hataya geri gelirler. Çarşı hem dengesel döngü hem az da olsa nakit sirkülasyon açısından önemli. Konteyner çarşı şart üstelik güvenlik zafiyetini de giderir.
18] Sağlık alanlarında ise acilen sağlam Hastaneler kurularak gerekli uzman doktorların hizmet vermelerinin sağlaması.
19] Öğrencilerimizin eğitim – öğretimlerine devam edebilmeleri için gerekli bütün fiziki ve sosyal alanların oluşturulması. Bu konuda uzman pedegogların da eğitim de aktif görev almaları sağlanmalı.
Bütün bu saydıklarımızın ve daha fazlasının “AMASIZ, FAKATSIZ KISACA MAZERETSİZ” hayata geçilmesi acildir, şarttır.” Dedi.