reklam
reklam
DOLAR 32,3368 % 0.16
EURO 35,2111 % 0.05
STERLIN 41,1584 % 0.04
FRANG 36,4153 % 0.12
ALTIN 2.246,92 % 0,15
BITCOIN 2.203.621 -2.434
reklam

AMİK OVASI SUYA KAVUŞTU

Yayınlanma Tarihi : Google News
AMİK OVASI SUYA KAVUŞTU
reklam

Korona günlerinde fark edilmese de son 2 yılda Hatay çok büyük DSİ yatırımlarına kavuştu. 1970’li yılların ortasında başlayan ve yaklaşık yarım asır süren dev projelerin sonuna gelindi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı ve AK Parti Hatay milletvekili Hüseyin Yayman konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Başbakan Süleyman Demirel tarafından 1974 yılında inşaatı başlayan ve 1977’de işletmeye açılan Tahtaköprü Barajı 2020 yılında korona salgının gölgesinde sessizce Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan tarafından tamamlandı.

Tahtaköprü barajının 10 metre yükselmesiyle Amik ovasının suya hasreti son buldu. Su tutma kapasitesi 3 katına, sulama alanı 4 katına çıkan baraj ovaya can verdi..

İKİNCİ ÜRÜN EKİLMEYE BAŞLANDI

Tahtaköprü Barajı yükseltilmeden önce sadece tek ürünün ekildiği Amik ovasında şimdi iki ürün alınmaya başladı. Çiftçinin yüzü güldü. Derin kuyulardan alınan su yerine kanallardan alınan su enerji maliyetlerini yüzde 70 oranında düşürdü.

Aktaş, Kazkeli, Aşağıoba, Hamamiskanı, Güventaş köylerine su ulaştı. Geçmişte bu köylerin derelerinde kurbağalar, balıklar, kamplumbağalar dahi yaşanmazken bugün derelerde su bulunuyor. Çiftçiler, kuyular yerine buradan su alıyorlar ve mahsüllerini suluyorlar..” ifadelerini kullandı..

NEHİR GİBİ KANAL AÇILDI

DSİ Genel müdürlüğünün üstün ve yorucu çalışmalarıyla Ceyhan nehrinin suyu Amik ovasına getirildi.

✅ 123 km kanal uzunluğu
✅ 22 metre kanal genişliği
✅ 7 metre derinliği
✅ Debisi 80 metreküp
✅ 6 km tünel var

Devlet Su işleri genel müdürlüğünün yıllara varan çalışmalarıyla Ceyhan nehri üzerindeki Menzelet ve Kılavuzlu barajlarındaki su günümüzde Tahtaköprü barajına taşınıyor.

Tahtaköprü’den Amik Ovasına aktarılan su ovanın suya hasretine son verdi. Suyun gelmesiyle ovaya can ve bereket geldi. Ovada verim yükseldi çiftçinin cebine daha fazla para girmeye başladı.

Kazkeli Muhtarı Mustafa Tüfek, suyu getirenden Allah razı olsun. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve bölge Vekilimiz Hüseyin Yayman’a özellikle teşekkür ederiz dedi.

Güventaş Muhtarı İbrahim Akcan’da yaptığı açıklamada “Derelerimizde balıklar ölüyordu. Su yoktu. İkinci ürünü ekmek bir yana birinci ürün İçin dahi su yoktu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Vekilimiz Hüseyin Yayman’a teşekkür ederiz, Allah razı olsun dedi.

KARASU KANALI HIZLA İLERLİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bizzat gelip yerinde incelediği Karasu kanalı ise hızla sona doğru ilerliyor.

Karasu kanalı ise Tahtaköprünün suyunu Reyhanlı barajına taşıyacak. 37 km uzunluğundaki yeni kanalla birlikte DSİ yaklaşık 160 kilometrelik bir kanal yapmış olacak.

Karasu kanalı tamamen bittiğinde Ceyhan nehrinin suyu Reyhanlı havzasına taşınmış olacak.

Karasu kanalı
✅ Uzunluğu 36 km
✅ kanal Genişliği 7 metre
✅ kanal Derinliği 5 metre
✅ Kanal debisi 50 metreküp
✅ 3.402 km tünel olacak

Hatay vilayetinin GAP’ı olacak bu proje entegre bir sulama sistemi getiriyor. Su dev kanallarla K. Maraş, Gaziantep, Kilis illerinden geçerek Hatay’a geliyor..

Yayman açıklamasında Yaparsa AK Parti yapar diyoruz. Amik Ovasının GAP’ı olacak bu dev proje için CUMHURBAŞKANIMIZA özellikle teşekkür ederiz. Cumhurbaşkanımızın desteği olmasaydı asla bunu başaramazdık. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ve DSİ’ye teşekkür ederiz. Allah onlardan razı olsun.

Eser siyaseti Budur. AK Parti siyaseti Budur. Milletimiz kendine hizmet edeni unutmaz diyerek 5 vekilimizle gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz sözlerini kullandı

reklam